Sinds 2013 behoort relatietherapie, althans voor relatieproblematiek op zich, niet meer tot de verzekerde zorg. Wanneer een van beide partners wel een psychische stoornis heeft en de andere partner bij de behandeling wordt betrokken, wordt die behandeling overigens wel vergoed.
Voor relatiecoaching bied ik u in eerste instantie een sessie van anderhalf uur aan waarin we met zijn drietjes de plus- en minpunten van uw relatie in kaart zullen brengen en wat uw beider wensen zijn betreffende uw relatie. Dit zal worden ondersteund door enkele hulpmiddelen en andere hoofdstukken uit mijn boek ‘Maken we er iets van?’
Mocht daarna relatiecoaching wenselijk en zinvol zijn kan ik u deze aanbieden, onder meer op basis van bovengenoemd boek over relatietherapie.
Mocht het met de relatie wel goed zitten en/of is er geen behoefte aan vervolgsessies, is het toch zinvol om af en toe de relatie onder de loep te nemen en zo nodig bij te sturen om de relatie bevredigend te houden.
Hieronder kunt u de inleiding lezen van een column over relatietherapie (de volledige tekst van deze column stuur ik u op verzoek graag toe).
Hoe staat het met uw relatie?
Een dikke voldoende of een mager zesje?
Mag ik u eens vragen even stil te staan bij de relatie met uw partner?
Mocht u geen partnerrelatie hebben, dan kunt u ook stilstaan bij een andere relatie; de hieronder beschreven methode is zowat bij elke relatie toepasbaar. Welk punt zou u uw relatie geven: is het een dikke voldoende of eerder een mager zesje? Geef uw relatie eens een punt tussen 0 en 10, een soort rapportcijfer net als vroeger op school.
Waar bent u tevreden over en wat zou beter kunnen?
Als u uw relatie een punt heeft gegeven, vraag u dan eens af waarom u dit cijfer geeft. Waarom is het geen puntje lager? Als u bijvoorbeeld een 7 geeft, waarom is het geen 6? Misschien wel omdat jullie dezelfde interesses hebben of vrij goed met elkaar kunnen praten? Hiermee geeft u aan waarover u tevreden bent en wat u zeker wilt behouden in uw relatie.