Naast cursussen bied ik supervisie en begeleide intervisie aan, zowel aan cognitief gedragstherapeuten en cognitief gedragstherapeutisch werkers, al dan niet in opleiding, als aan andere collegae. Dit vanuit een langdurige ervaring als cognitief gedragstherapeut en registratie als supervisor VGCt, alsmede gevolgde supervisiecursussen.
Supervisie en begeleide intervisie worden afgestemd op jouw leerdoelen, leerstijl en competenties, welke we in het eerste gesprek samen in kaart zullen brengen. Wanneer de supervisie of begeleide intervisie plaatsvindt in een registratie of -herregistratietraject zal deze afstemming uiteraard vallen binnen de kaders welke hiervoor zijn opgesteld door de betreffende beroepsgroep.
De door mij gegeven supervisie en begeleide leertherapie worden gekenmerkt door de onderdelen ‘weten hoe’, zien hoe’, ‘doen hoe’, ‘ervaren hoe’ en ‘kunnen hoe’.
weten hoe: door literatuurstudie weten hoe het ook anders kan
zien hoe: door te bekijken hoe de supervisor (en intervisanten) het doen zien dat het ook anders kan
doen hoe: door de getoonde interventies toe te passen merken dat het ook anders kan
ervaren hoe: door de interventies toe te passen ervaren dat het ook anders kan en of die interventies bij jou passen
kunnen hoe: door oefening bedreven worden in hoe jij het ook anders kunt
Verder worden mijn supervisies gekenmerkt als oplossingsgericht en positief.
Er wordt eerder benadrukt wat je al goed doet en hoe je dat vaker, of misschien nog beter, kunt doen dan op wat je fout doet, dit naar analogie van de oplossingsgerichte benadering.
Passend hierbij is dat de supervisiesessies onder andere worden geëvalueerd aan de hand van de ‘Supervisie Rating Scale’ (afgeleid van de Session Rating Scale), dit om zoveel mogelijk bij jou wensen, waarden en werkzaamheden aan te sluiten.
Begeleide intervisie
Mensen leren op heel verschillende manieren en hebben vaak een eigen leerstijl. Zo leren sommigen vooral door de kunst af te kijken van anderen, terwijl anderen vooral leren door samen met anderen dingen uit te zoeken, weer anderen leren vooral door kennis te verwerven middels kennisoverdracht, of vooral door te oefenen en te leren van hun successen en fouten, of vooral door te ontdekken en uit te proberen. Al deze leervoorkeuren zijn van belang in onze ontwikkeling en dragen bij aan ons leerproces wanneer we gebruik weten te maken van meerdere leervaardigheden.
En al gebeurt veel leren vanzelf, daarnaast is er ook nog een belangrijk deel dat niet-vanzelf gaat.
Ten behoeve van je verdere ontwikkeling als cognitief gedragstherapeut begeleid ik je graag in het organiseren en ontwikkelen van je eigen leerweg en in het leren dat niet-vanzelf gaat. Hierbij is zowel aandacht voor de technische als de interpersoonlijke kant van de uitoefening van de cognitieve gedragstherapie, al zal de nadruk eerder op jouw rol als therapeut liggen dan op de cliënt of patiënt.
Hiervoor bied ik je begeleide intervisie aan in een groep van 4 tot 6 intervisanten, om met gebruikmaking van verschillende intervisiemethodieken ván en mét elkaar te leren, in verbondenheid met je collegae, met oog voor je autonomie en je competenties.
De basis van de begeleide intervisie en je verdere ontwikkeling als therapeut bestaat uit je Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP), dit zullen we dan ook, samen met eventuele andere leerdoelen en het intervisiecontract, voorafgaande aan het traject individueel met elkaar bespreken.
Vanwege vertrouwdheid, veiligheid en continuïteit zullen de bijeenkomsten tweewekelijks plaatsvinden in mijn thuispraktijk in Middelbeers, dit in een traject van tienmaal 90 minuten, maar indien gewenst kunnen we deze afspraken in gezamenlijk overleg aanpassen.